fbpx

Zašto treba piti kozje mlijeko?

Generacijama je kozje mlijeko bila cijenjena komponenta ljudske ishrane. U stvari, vjeruje se da je kozje mlijeko bilo prvo mlijeko koje su ljudi konzumirali, što je dovelo do stvaranja prvog sira. Iako ne postoji jedinstveno rješenje za sve kada je u pitanju hrana, kozje mlijeko je izvanredan izbor, koji se često smatra “elektranom prepunom hranjivosti” jer sadrži sve esencijalne nutrijente potrebne djeci i odraslima.

Moderna vremena su izazvala zabrinutost u vezi sa sadržajem masti i zasićenim masnim kiselinama koje se nalaze u svježem mlijeku, posebno u kravljem. Ovo, zajedno sa rastućom sviješću o alergijama i netoleranciji na kravlje mlijeko, navelo je mnoge pojedince da traže alternative. Kao rezultat toga, ljudi se okreću opcijama kao što su kozje i magareće mlijeko, kao i biljne alternative kao što su sojino, bademovo i rižino mlijeko.

Kozje mlijeko se svojim jedinstvenim i specifičnim sastavom ističe kao fantastična zamjena za kravlje mlijeko. Izrazit sastav masti i proteina kozjeg mlijeka, posebno kazeina, pospješuje bolju probavu u tijelu.

Prepuno esencijalnih nutrijenata kao što su proteini, masti, laktoza, vitamini i minerali, kozje mlijeko odgovara dnevnoj potrošnji u skladu sa standardima ishrane.

To je zvjezdani izvor kalcija, gradivni blok za jake kosti i zdravu zubnu caklinu. Štaviše, vjeruje se da pomaže u regulaciji holesterola u krvi, zaštiti od kardiovaskularnih problema, smanjenju rizika od raka debelog crijeva, kontroli krvnog tlaka, održavanju zdrave tjelesne težine i smanjenju vjerovatnoće od dijabetesa tipa 2.

Jedinstveni kvaliteti poput većeg sadržaja proteina, neproteinskog dušika i fosfata daju kozjem mlijeku prednost u liječenju čira na želucu. Kozje mlijeko sadrži impresivnih 4 do 5 puta više oligosaharida od kravljeg mlijeka, koji pokazuju probiotički učinak. Ovi oligosaharidi su poznati po svojim protuupalnim svojstvima kod kolitisa. Pored toga, blago povišen pH nivo u kozjem mlijeku pruža olakšanje osobama sa viškom želudačne kiseline.

Da li je kozje mlijeko oružje protiv raka?

Masnoća u kozjem mlijeku sadrži konjugovanu linolnu kiselinu, vitamine rastvorljive u mastima i fosfolipide koji sadrže holin. Istraživanja sve više ukazuju na potencijal konjugirane linolne kiseline protiv raka, pokazujući njenu preventivnu ulogu protiv arterioskleroze i gojaznosti. Takođe obećava u stimulaciji imunog sistema, inhibirajući rast različitih ćelija raka, uključujući melanom, rak debelog crijeva, dojke i pluća. Nadalje, holesterol prisutan u mliječnoj masti doprinosi zdravlju crijeva i štiti od raka debelog crijeva.

Nivoi lipoproteina i LDL holesterola igraju značajnu ulogu u riziku od kardiovaskularnih bolesti. U domenu antikancerogenosti, kozje mlijeko blista zbog sadržaja višestruko nezasićenih masnih kiselina.

Esencijalna aminokiselina taurin, koja se nalazi u kozjem mlijeku, pogodna je za borbu protiv kardiovaskularnih bolesti i hipertenzije, dok pomaže u sintezi esencijalnih aminokiselina. Sa nižim nivoom holesterola u poređenju sa kravljim mlijekom, kozje mlijeko podržava mineralizaciju kostiju i pomaže u održavanju optimalnog nivoa minerala i hemoglobina. Pomaže u izlučivanju holesterola iz organizma, čime se smanjuje nivo holesterola u plazmi.

Niz prednosti od A do Ž

Konzumiranje kozjeg mlijeka može ponuditi nekoliko potencijalnih prednosti, iako je važno uzeti u obzir individualne preferencije i potrebe u ishrani. Evo nekoliko razloga zašto ljudi sve više odlučuju da piju kozje mlijeko:

Probavljivost: Kozje mlijeko ima manje molekule masti i drugačiju strukturu proteina u poređenju sa kravljim mlijekom, što je ljudima lakše probavljivo. Može biti prikladna opcija za osobe koje ne podnose laktozu ili imaju poteškoća s varenjem kravljeg mlijeka.

Sadržaj hranjivih materija: Kozje mlijeko je dobar izvor esencijalnih hranljivih materija, uključujući vitamine (kao što su A, B6, B12 i D), minerale (kao što su kalcijum, magnezijum i kalijum) i proteine. Ovi nutrijenti su važni za cjelokupno zdravlje, snagu kostiju i različite tjelesne funkcije.

Niža alergenost: Neki pojedinci koji su alergični na proteine ​​kravljeg mlijeka mogu bolje tolerirati proteine ​​kozjeg mlijeka zbog razlika u strukturi proteina. Međutim, to se razlikuje od osobe do osobe, a osobe s alergijama na mlijeko trebaju se posavjetovati sa zdravstvenim radnikom prije nego što probaju kozje mlijeko.

Zdravlje srca: Kozje mlijeko ima manje zasićenih masti i holesterola u poređenju sa kravljim mlijekom. Konzumiranje manje zasićenih masti i holesterola može doprineti boljem zdravlju srca.

Zdravlje kostiju: Sadržaj kalcija i fosfora u kozjem mlijeku može pomoći u održavanju zdravlja kostiju i spriječiti stanja poput osteoporoze.

Podrška imunološkom sistemu: Kozje mlijeko sadrži hranjive sastojke poput selena i cinka koji igraju ulogu u podršci zdravom imunološkom sistemu.

Zdravlje kože: Neki ljudi koriste kozje mlijeko u proizvodima za njegu kože zbog njegovih potencijalnih hidratantnih i hranjivih svojstava za kožu.

Uživajte u bogatstvu kozjeg mlijeka

Na raskršću tradicije i modernosti, kozje mlijeko je neprocjenjiv izvor esencijalnih nutrijenata, terapeutskih prednosti i niza prednosti za pojedince s različitim prehrambenim potrebama. Njegov jedinstveni sastav, zajedno sa svojim potencijalom za bolju probavu, čini kozje mlijeko primamljivom i zdravijom alternativom kravljem mlijeku.

Prigrli njegovo bogatstvo i požanji plodove ovog drevnog blaga za moderna vremena.

 

Želiš da donosimo svježe kozje mlijeko na tvoju adresu?
Pozovi nas na 061 175 258 ili sam/a obavi kupovinu online