fbpx

Čajevi

Dugo vremena je razno ljekovito bilje predstavljalo jedini način liječenja. Koristilo se tokom cjelokupnog razvoja čovječansta. Zahvaljujući davnim spoznajama o ljekovitosti pojedinih dijelova biljaka – korijena, kore, lista, pupoljaka, cvijeta ili drugih dijelova – čovjek ih je koristio u različitim oblicima, kao suho, sirovo, te najčešće kao čaj.

Vremenom se razvila tradicionalna narodna medicina karakteristična za sve narode, podneblja i civilizacije. Znanja i iskustva o ljekovitosti biljaka prenosila su se s koljena na koljeno, najčešće usmenim putem.

Moderna medicina je znatno uticala na to da zaboravimo na ljekovitost prirode i biljaka oko nas, a jedan od našh ciljeva je da Vas ponovo podsjetimo na to.

Obronci planine Ozren na kojoj je naša farma i smještena bogati su raznim vrstama bilja, a istražujući nove predjele svakodnevno otkrivamo nove vrste – prirodne lijekove koji su nam na dohvat ruke i pripremamo ih i približavamo Vama.

Okolina u kojoj bilje raste je jedan od bitnijih faktora, a bilje koje beremo na farmi je zaštićeno i daleko od svih vrsta zagađenja, u netaknutoj prirodi.

Svo bilje se bere ručno, a čajevi suše potpuno prirodno, te pakuju od strane farmera. Biljke se sakupljaju tokom cijele godine, počevši od maslačka koji nam najavljulje buđenje prirode, te zatim nana i zova, glog, breza, vrbova kora, svi oni nam javljaju da se priroda probudila.

Nakon njih nam stižu i hajdučka trava i kantarija, kopriva koja je aktuelna veći dio godine, a kraj ljeta čuvamo za aroniju i heljdu.
Česte su situacije kada naš organizam treba našu pomoć, a jedan od idealnih načina je da mu pomognete prirodom, zar ne?

Okolina u kojoj bilje raste je jedan od bitnijih faktora, a bilje koje beremo na farmi je zaštićeno i daleko od svih vrsta zagađenja, u netaknutoj prirodi.