fbpx

Prerađevine od povrća

Unos povrća je i u zimskim mjesecima podjednako bitan. Ozirom na to da nam svježe povrće (bar domaće) tada nije dostupno već od davnina su se još u ljetnim mjesecima pravljenjem raznih vrsta zimnica pripremale zalihe povrća za zimski period. Tako i na farmi već početkom ljeta počinju i prve pripreme zimnice na domaći, prirodan način trudeći se sačuvati sve najbolje iz prirode.

Povrće se bere ručno i priprema za obradu. Tajna je u tradicionalnim pripremama, baš kao što se od davnina spremala zimnica u našim domovima, bez upotrebe mašina, kao i u upotrebi isključivo prirodnih sastojaka, bez dodavanja konzervansa, umjetnih boja i aroma.

Ponuda zimnice je šarolika i svake godine se trudimo da dodamo nešto novo u ponudu osluškujući i Vaše želje, tako se na farmi trenutno proizvode:

Prirodna miješana salata: mješavina kupusa, mrkve paprika i drugog povrća, uz dodatak samo soli i jabukovog sirćeta, omiljena je na našim prostorima.

File paprike: domaće paprike kao neizostavan izvor vitamina C dostupne i u zimskim danima. U domaće paprike ubrane na farmi dodajemo također sam sol i jabukovo sirće.

Sok od paradajza: rijetko cijeđeni sok od domaćeg paradajza, uz dodatak minimalne količine soli dovoljne samo za očuvanje paradajza. Idealan kao dodatak obrocima, kao i dodatak prehrani, ima jako blagotvorno dejstvo na cijeli organizam i prava je riznica zdravlja.

Svježi sok od paradajza je odličan izvor vitamina A i C. Redovnim ispijanjem ovog soka spriječićete eventualne probleme sa vidom, poboljšaćete imunitet, a pomoći će i zdravlju zuba i kostiju.

Domaći ajvar: neizostavan dio naših obroka je svakako i domaći ajvar. Bilo da se radi o jednostavnom namazu, dodatku raznim umacima ili prilogu mesnom jelu, sa domaćim ajvarom jednostavno ne možete pogriješiti. Na farmi se ajvar priprema na tradicionalan način, ručno, uz kombinaciju najkvalitetnijeg povrća (paprika, luka, patlidžana, feferonki) sa farme.

Đuveč – dodatak jelima: spoj svih vrsta povrća uz dodatak začina, daje đuveču savršen ukus, odličan kao samostalan, ili kao dodatak kuhanju.

Feferonke: zahvaljujući svom ljutom okusu koji je neizostavan dio mnogih jela i umaka. Većina ljudi ipak voli umjereno ljuti okus koji poboljšava okus hrane i stimulira probavu. I ne samo to – ljute paprike pružaju brojne dobrobiti za zdravlje.

Ove godine pored do sada dostupne zimnice na farmi ćete moći pronaći i cveklu, paradajz pire, domaći kečap.

Povrće se bere ručno i priprema za obradu. Tajna je u tradicionalnim pripremama, baš kao što se od davnina spremala zimnica u našim domovima, bez upotrebe mašina, kao i u upotrebi isključivo prirodnih sastojaka, bez dodavanja konzervansa, umjetnih boja i aroma.