fbpx

Voće

VOĆE – jedna voćka na dan – doktor iz kuće van. Pored domaćeg eko povrća prirodne ljepote i položaj farme koristimo i za proizvodnju raznih vrsta domaćeg eko voća. Svi zdravi deserti, naši domaći pekmezi, džemovi, nezamisljivi su bez voća.

Na farmi se trudimo prije svega da održimo i gajimo naše autohtone domaće vrste voća koje su sve više zapostavljene i zaboravljene. Pored starih divljih jabuka samoniklica koje nam je priroda podarila trudimo se da iste te vrste i sami uzgojimo i ponudimo Vam ih svježe domaće voće, kao i najukusnije džemove i pekmeze.

Vlakna iz jabuke smanjuju štetan kolesterol i sprječavaju nastanak srčanih oboljenja.

Obiluje vitaminima C, A, E, K i B, mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo). Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiseline koje pomažu u procesu probave.

Opskrbljuje organizam energijom, sprječava umor i razbistruje um.

Ako prije spavanja pojedete jednu jabuku, imat ćete miran i ugodan san. Pored jabuka na farmi uzgajamo kupinu, aroniju, maline, borovnice, višnje, vinovu lozu, a rado iskoristimo i ostala prirodna bogatstva kao što je divlji šipurak.

Još jedan pozitivan aspekt je to što i kada je voće u pitanju uvijek možete doći, vidjeti gdje raste, pokazati mališanima kako se isto uzgaja i naravno dopustiti im da i sami uberu ono što im se sviđa.

Na farmi se trudimo prije svega da održimo i gajimo naše autohtone domaće vrste voća koje su sve više zapostavljene i zaboravljene.