fbpx

Povrće

Prirodno okruženje farme, bogatstvo dugo neobrađivanim i netretiranim oranicama, čistom izvorskom vodom idealni su preduslovi za proizvodnju najzdravijeg domaćeg eko povrća koje plasiramo kao svježe povrće, kao i ukusne prirodne prerađevine.

Kompletna proizvodnja je zaokružena u integrativni model tako da je logično povezana vlastita proizvodnja hranjiva /ratarsko-povrtlarske kulture/ za koze u organskom režimu, a nus proizvodi animalne proizvodnje: stajnjak, osoka i sirutka imaju punu primjenu u pripremi tla i kasnijoj ishrani višegodišnjih kultura voća i povrća.

Dio proizvodnje se vrši u plastenicima ukupne površine 2500 kvadratnih metara, a pored plastenika vrši se i sadnja, te uzgajanje povrća na otvorenom.

Na farmi se tokom cijele godine vrši proizvodnja sezonskog domaćeg eko povrća. Tako da nakon prvih količina zelene salate, mladog luka, rotkvica koje su nam dostupne već početkom zime u proljeće kreće sadnja i ostalih kultura, kao što su krompir, luk, bijeli luk, paradajz, paprike, krastavice, tikvice, patlidžan, cvekla, mrkva, rotkva, kupus u kojima uzivamo cijelo ljeto i jesen, a koristimo ih i za pripremu potpuno zdravih prirodnih zimnica.

Specifičnost povrća proizvedenog na farmi je činjenica da se povrće proizvodi poštujući sve principe organske proizvodnje, dakle u samoj proizvodnji i brizi o povrću ne smiju se koristiti nikakvi toksični pesticidi ili đubrivo, antibiotici, GMO sastojci, konzervansi, talog. Sva zaštita koja se koristi za očuvanje povrća je potpuno prirodna tradicionalna, baš kao ona koju su koristili naši pretci u proizvodnji domaćeg povrća koje im je bilo osnovni izvor zdravlja i vitamina.

Dokazano je da povrće proizvedeno u organskom režimu sadrži 69 odsto veći nivo antioksidanata, 50 odsto veći nivo omega 3 masnih kiselina i 48 odsto niži nivo kadmijuma toksičnog metala. Pesticidi mogu uzrokovati komplikacije i pretnje ljudskom telu, izazivajući različite bolesti, koje mogu biti ozbiljnijeg tipa.

Pored zdravstvenog aspekta, povrće proizvedeno na prirodan način obzirom na to da ne sadrži pojačivače ukusa i aditive je mnogo prijatnijeg i prirodnijeg ukusa, te ne čudi što se roditelji sve više opredeljuju za organske namirnice za svoje mališane kako bi im spremili zdrav, a ukusan obrok.

Takođe, zbog svog sastava, povrće proizvedeno po organskom režimu je izuzetno svežije i duže traje. Ovakve poljoprivredne prakse smanjuju zagađenje, čuvaju vodu, smanjuju eroziju tla, povećavaju plodnost tla i koriste manje energije, pa je ovaj način uzgajanja hrane mnogo pogodniji i za samu okolinu.Gajenje bez pesticida je bolje i za životinje i za njive, jer se obližnje ptice i životinje koje žive u blizini farmi bolje i zdravije hrane, ali nije nimalo lako. Upotreba prirodnih tehnika kao što je zeleno stajsko gnojivo za đubrenje zemlje i rotacija useva u suzbijanju štetočina i bolesti apsolutno deluje u proizvodnji sigurnijih, zdravijih i mirisnijih finalnih prehrambenih proizvoda ali zahtjeva i vreme i znanje.

Još jedan pozitivan aspekt je to što naše povrće uvijek možete doći, vidjeti gdje raste, pokazati mališanima kako se isto uzgaja i naravno dopustiti im da i sami uberu ono što im se sviđa. Farmeri i svježe sezonsko povrće Vas čekaju na farmi. Cijenite sebe i svoj organizam i hranite ga zdravom i kvalitetnom hranom.

Dio proizvodnje se vrši u plastenicima ukupne površine 2500 kvadratnih metara, a pored plastenika vrši se i sadnja, te uzgajanje povrća na otvorenom. Na farmi se tokom cijele godine vrši proizvodnja sezonskog domaćeg eko povrća.