fbpx

Mliječni proizvodi

Još od davnina je kozje mlijeko prepoznato kao jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Koze na farmi se hrane isključivo na ispaši, u čemu se i krije ljekovitost kozjeg mlijeka.

Koze svakodnevno daju najzdravije mlijeko, a mi nakon pasterizacije, uz minimalnu obradu  Vama dostavljamo 100% čisto domaće kozje mlijeko prirodnog okusa, bez bilo kakvih dodataka i aditiva, uz očuvanje svih hranjivih komponenti.

Sastojci kozjeg mlijeka svojim osobinama (bolja probavljivost, hipoalergenost) povoljno djeluju na zdravlje ljudi.

Svakodnevni susret sa stresom, nekvalitetnom prehranom brzim načinom života dovodi do narušavanja imunog sistema kod ljudi, a kozje mlijeko se godinama koristi za jačanje imunog sistema, kao lijek za bronhitis, suzbijanje alergija, i različitih bolesti disajnih puteva.

Također zbog svog sadržaja kao i činjenice da ne izaziva reakcije ni alergije u organizmu preporučuje se i u redovnoj ishrani bolesnika, a zbog veće iskoristivosti hranjivih tvari iz mlijeka, poželjno je i u ishrani starijih osoba.

Izvor je kalcija i vitamina B2.

Koristi se za liječenje povišene masnoće, lošeg holesterola, srčanih bolesti, fibroznih cista, bolesti žuči i žučnih kamenaca.

Najsličnije je majčinom mlijeku, iz tog razloga pedijatri širom svijeta ga preporučuju u ishrani djece kao i  za dopunjavanje ishrane  za dojenčad.

Neka su istraživanja pokazala zanimljive rezultate: naime, kod djece koja su hranjena kozjim mlijekom zabilježen je brži rast, zabilježena je veća tjelesna masa i bolja mineralizacija kostiju u odnosu na djecu koja su bila hranjena kravljim mlijekom.

Kozji jogurt

Kozji jogurt sadrži probiotike, bjelančevine, vitamine, minerale. Moćno je  prirodno sredstvo koje zbog svojih ljekovitih svojstava podiže imunitet kod djece, doprinosi obnovi i izgradnji kostiju, pospješuju rast digestivnog trakta.

Pomaže pri uspostavljanju i održavanju prirodnog balansa probavnog sistema. Preporučuju se u prevenciji i terapiji oboljenja jetre, osteoporoze, povišenog holesterola i krvnog

pritiska, upalnih procesa, za poboljšanje rada bubrega i zaštite od mnogih drugih bolesti.

Posebno se preporučuje osobama sa plućnim problemima, te u prevenciji i terapiji oboljenja jetre,upalnih procesa,povišenog holesterola i krvnog pritiska.

Idealan je dodatak obroku, kao i međuobrok uz dodavanje omiljenog voća.

Kozja sirutka

Kozja sirutka sadrži oko 1% proteina, oko 94% vode, a ostalo sumikronutrijenti kalij, kalcij, željezo, magnezij, cink, bakar, te vitamini,enzimi i aminokiseline.

Kada u organizmu ima previše toksina unesenih nepravilnom ishranom,kemoterapijom i drugim lijekovima, naš imunitet je oslabljen, a jetra preopterećena, te se predlaže upotreba kozje sirutke kao obnavljača imuniteta, čistača jetre, a redovna upotreba pomaže i pri liječenju svih bolesti jetre i želučanih tegoba, kao i visokog pritiska, bolesti štitnjače.

Iako nastaje kao nus proizvod pri proizvodnji sira sirutka je neizostavan napitak za očuvanje zdravlja, kao i u mnogim procesima liječenja.

Veliki je izvor proteina, vraća snagu organizmu, a zbog bogatstva magnezijumom i kalijem pomaže pri rastu mišićne mase.

Redovna upotreba dokazano pomaže obnavljanju imunog sistema, a neizostavna je i za bolesnike koji se liječe upotrebom kemotarapije.

Kozji sirevi

Da bi se proizveo kilogram kozjeg sira potrebno je neuporedivo više mlijeka (7 – 10 litara) nego za istu količinu kravljeg sira, budući da kozje mlijeko sadrži mnogo manje masnoća.

Posebno se preporučuje u ishrani osoba koje imaju problema sa osteoporozom, povišenim krvnim pritiskom i upalnim procesima. Poboljšava rad bubrega a također je preporučljiv i u prevenciji i terapiji kod oboljenja jetre (masna jetra,ciroza, mononukleoza), u trudnoći, sportistima i osobama koje su izložene fizičkim naporima

Proteini iz proizvoda od kozjeg mleka se veoma dobro apsorbuju i direktno snabdijevaju  mišiće energijom i amino-kiselinama, čime obezbeđuju brz oporavak mišića posle treninga ili drugih napornih aktivnosti.

Odličan je  i u ishrani dece zbog obilja minerala, a naročito kalcijuma, magnezijuma i fosfora.

Na farmi proizvodimo više vrsta kozjih sireva od čistog kozjeg mlijeka, soli i začnskog bilja, bez dodavanja bilo kakvih aditiva, konzervansa, po tradicionalnoj recepturi.

Svakodnevno se istražuju nove zanimljive kombinacije koje će pored odlične arome imati i pozitivne zdravstvene učinke.

Tako se  trenutno pored mladog kozjeg sira, na farmi se proizvode i polutvrdi kozji sirevi i to:  meki kriška kozji sir, dimljeni kozji sir (sušen na drvetu), kozji sir sa srijemošom, kozji sir sa maslinama, kozji sir sa čilijem,

kozji sir u salamuri, kozji sir u maslinovom ulju, te ekstra  tvrdi kozji sirevi i to obični ekstra tvrdi kozji sir, ekstra tvrdi kozji sir sa biberom, te ekstra tvrdi kozji sir u hrastovoj kori.

Ekstra tvrdi sir sa biberom i ekstra tvrdi sir u hrastovoj kori su specijalne delikatese, po čijoj proizvodnji smo jedinstveni, specifični su po tome što im sam period zrenja preko godinu dana.

Upravo ekstra tvrdi kozji sir u hrastovoj kori zajedno sa dimljenim kozjim sirom je dobitnih zlatne plakate za kvalitet Agromediteranskog zavoda FBiH

Pored sireva dobijenih preradom čistog kozjeg mlijeka na farmi se proizvodi i proteinski/albuminski kozji sir dobijen preradom kozje sirutke.

Reguliše nivo šećera u krvi, regeneriše jetru, jača imuni sistem, a proteini pospješuju nivo energije u mišićnoj masi.

Obzirom da kao i  sirutka predstavlja čisti izvor proteina preporučljiv je u ishrani sportista, kao i starije populacije, posebno hroničnih bolesnika.

Uz minimalnu obradu, dostavljamo vam 100% čisto domaće kozje mlijeko prirodnog okusa, bez bilo kakvih dodataka i aditiva, uz očuvanje svih hranjivih komponenti.