fbpx

Prerađevine od voća

Džemovi i pekmezi se pripremaju po tradicionalnim receptima, cijeđenjem voća, ručnim mljevenjem, te na kraju i ukuhavanjem.
Slatki i kiseli jabukov pekmez: od više sorti kako kiselih tako i slatkih jabuka ljeta proizvodi se najukusijih tradicionalni pekmezi bez dodatka bilo kakvog šećera i aditiva, dakle proizvode se ukuhavanjem čistog jabukovog soka. Pored pekmeza na farmi se proizvode i razni džemovi.

Džem od šipka je proizvod dobijen mljevenjem i ukuhavanjem prethodno ručno ubranog divljeg šipka sa obronaka Ozrena i malih količina šećera.

Pored džema od šipka koji je pravi podsjetnik na tradiciju, na farmi se proizvodi i extra džem od šipka koji ne sadrži šećer.
Pogodan je za dijabetičare i preporučuje se u svakodnevnoj ishrani kao izvor vitamina C. Plod divljih ruža od davnina je poznat po ljekovitosti i kao prehrambena namirnica.

Kupine zasađene na farmi iskoristili smo za proizvodnju džema od kupina.

Kao i povrće, rukom brano voće, kuha se na niskim temperaturama, čime se zadržavaju sve nutritivne vrijednosti i vitamini. Uz blago miješanje potrebno je nekada i deset sati da se skuha vrhunski džem ili pekmez.

Osim za pravljenje domaćeg pekmeza divlje jabuke koje rastu na farmi se također koriste i za proizvodnju jabukovog sirćeta.
Jabukovo sirće predstavlja izuzetan prirodni napitak kojim se može zadovoljiti dnevna potreba organizma za vitaminima, mineralima i elementima u tragovima, u svrhu održavanja zdravlja, te poboljšanja psihofizičkih sposobnosti.

Naučno je dokazano da jabukovo sirće održava vitalnost i osvježava organizam, potiče cjelokupni metabolizam, povoljno djeluje na cirkulaciju, štiti srce i krvne žile.

Čisti krv od toksičnih tvari, smanjuje mogućnost povišenog krvnog pritiska i nastanka ugrušaka, te pomaže u regulaciji nivoa holesterola, masnoća i šećera u krvi.

Jabukovo sirće pomaže u jačanju imuniteta i detoksikaciju organizma.

 

Džemovi i pekmezi se pripremaju po tradicionalnim receptima, cijeđenjem voća, ručnim mljevenjem, te na kraju i ukuhavanjem.