fbpx

Umak od kozjeg sira sa piletinom – ukusno i zdravo!

Evo jednostavnog recepta za umak od kozjeg sira, ukusno i zdravo. 

Sastojci:

  • 150 g kozjeg sira (prijedlog meki sir kriška 100 g i 50g tvrdog kozjeg sira ili polutvrdog po želji)
  • 1/2 šoljice kozjeg mlijeka
  • 1/2 šoljice jogurta
  • sol i papar po želji

Upute:

  1. Nasjeckajte sir na komadiće i otopite na tavi na blagoj temperaturi
  2. Postepeno dodajte mlijeko i jogurt, neprestano miješajući, sve dok umak ne postane glatko i kremasto.
  3. Začinite solju i paprom po ukusu.
  4. Kuhajte na laganoj vatri još nekoliko minuta dok se svi sastojci ne sjedine i umak ne postane glatko i kremasto.

Umak od kozjeg sira odličan je uz tjesteninu, rižu, povrće ili meso. Mi smo ga servirali uz piletinu. 

Piletinu smo pripremili na slijedeći način:

  1. PIleća prsa istucite i posipajte ih solju i paprom po vlastitom ukusu.
  2. Zagrijte maslinovo ulje na tavi na srednje jakoj vatri. Kad se ulje zagrije, pecite pileća prsa oko 5 – 6 minuta sa svake strane dok ne dobiju boju

 Piletinu sa umakom od kozjeg sira možete servirati i uz dinstano povrće ili gotovi đuveč, ukrasite celerom ili prema vlastitom ukusu. Prijatno!

P.S. Nakon ovog ukusnog jela žeđ ugasite kozjom sirutkom.