fbpx

Neprocjenljiv lijek iz prirode – kozji proizvodi

 

Kozje mlijeko, koje je mnogo sličnije majčinom mlijeku nego kravljem, spada u najzdravije namirnice na svijetu sa brojnim ljekovitim svojstvima. Godinama se osim u ishrani, ovo mlijeko koristi kao lijek za bolesti poput bronhitisa, suzbijanje alergija, jačanje imuniteta, liječenje i jačanje pluća, lošeg holesterola, te srčanih bolesti.
Kod djece koja su hranjena kozjim mlijekom zabilježen je brži rast, veća tjelesna masa i bolja mineralizacija kostiju u odnosu na djecu hranjenu kravljim mlijekom.

O tome svjedoči i podatak da se kozje mlijeko smatra najboljom zamjenom za majčino mlijeko koje se koristi za ishranu novorodjencadi kod majki koje imaju manjak mlijeka.

Zbog svega ovoga, ljekovita svojstva kozjeg mlijeka trebalo bi da primame i one osobe koje baš i ne vole njegov miris koji i jest najveći problem vezan za kozje mlijeko.

Međutim, svježe pomuženo kozje mlijeko, sa kojim se pravilno postupa sa održavanjem visokog nivoa higijene, ne odstupa u ovom smislu od kravljeg.

Pored kozjeg mlijeka tu je i kozja sirutka, za koju su naučna istraživanja pokazala da se svrstava u kategoriju najzdravijih napitaka na svijetu.

O tome svjedoci i podatak da se pored kozjeg mlijeka smatra najboljom zamjenom za majcino mlijeko koje se koristi za ishranu novorodjencadi kod majki koje imaju manjak mlijeka.

Kozja sirutka u sebi sadrži 6 vrsta proteina, koji imaju osobinu da se brzo apsorbuju čim dospiju u organizam što za vas znači da dobijate direktan izvor neophodnih aminokiselina, također  sadrži 7 različitih vitamina koji su neophodni za funkcionisanje vašeg organizma.

Posebno se preporučuje dojiljama, trudnicama, osobama izloženim pojačanoj fizičkoj aktivnosti, kao i sportistima kojima je neophodna velika količina proteina.

Također preporučljiva je za jačanje imunog sistema, za razne bolesti pluća i disajnog sistema, kao i svim osobama koje jednostavno zele da detoksiraju svoj organizam.

Može se koristiti čak i za spoljnju upotrebu, jer uspješno liječi sve vrste opekotina.

Treba znati  da je jako bitna i sama vrsta mlijeka, odnosno sirutke koju koristite.

Kao sto je slučaj i sa ostalim prehrambenim artiklima tako i sa kozjim mlijekom, najbolje za vas je da se potrudite da pronadjete proizvode organskog porijekla koji su najmanje tretirani.

Naime proizvodi proizvedeni po principima organske proizvodnejsu bezbjedni, bez prisustva vještačkih materija i hemijsko-sintetičkih pesticida.

Samim tim oni su zdraviji i imaju veću nutritivnu vrijednost.