fbpx

Mjesto gdje se spajaju priroda, moderne tehnologije i zdrav život

Farma “Milo Selo” podno planine Ozren između Lukavca i Gračanice, jedna je od rijetkih ako ne i jedina u Bosni i Hercegovini koja se bavi preradom i proizvodnjom kozjeg mlijeka, sira, jogurta i mesnih proizvoda. Posebnost ove farme se ogleda i u tome što je smještena u prirodnom ambijentu, što omogućava i uzgoj voća i povrća bez ikakvih vještačkih dodataka.

Cilj je razviti domaće, organske proizvode u ruralno nerazvijenoj lokaciji Milino Selo koje je čisto, zaštićeno i neotkriveno područje sa velikim potencijalima za razvoj mnogobrojnih eko turističkih usluga.

Farma Milo Selo u ponudi ima svježe kozje mlijeko i sirutku, od sireva tu su svježi, dimljeni i tvrdi kozji sir. Također, tu je i specijalni tvrdi sir sa biberom, koziji sir u hrastovoj kori koji ima izuzetno ljekovita svojstva i sir u maslinovom ili suncokretovom ulju. Na ovoj farmi može se nabaviti i skuta od kozje sirutke koja je jedinstven prozvod na našem tržištu.

Cjelokupan proces proizvodnje na farmi “Milo selo” je u strogo kontrolisanim uvjetima što zahtijeva standard organske kvalitete, kazala je Amra Brkić, PR Farme te je dodala:

Pored proizvoda od kozjeg mlijeka, farma Milo Selo posjeduje i vlastite plastenike gdje se proizvodi organsko plasteničko povrće kao što su paradajz, paprike, salata, luk…

Proizvodnja povrća u plastenicima na ovoj farmi ima veliki značaj zbog toga što nema negativnih uticaja faktora spoljašnje sredine na gajene biljke.

– Zabranjena je upotreba sintetičkih pesticida i mineralnih đubriva. To možemo nadoknaditi upotrebom drugih đubriva, kao što su razna organska đubriva i nekih naših biodanimičkih pripravaka koja imaju svojstva pesticida. U ovom periodu na farmi uzgajamo zimske kulture a to su zelena salata, luk, rotkvica i špinat, kazao je agronom Ernad Kucalović.

Okruženje na farmi “Milo selo” je idealno za proizvodnju organskih proizvoda koji afirmiraju zaboravljene tradicijske vrijednosti uz očuvanje i poštivanje prirode i okoliša. U blizini je i lokalno izletište, koje je u ljetnom periodu prostor namijenjen za relaksaciju i odmor članovima raznih udruženja i organizacija sa područja Tuzlanskog kantona koja okupljaju dječiji uzrast.