fbpx

Slatko od ćurte 400 gr

800 KM

Narudžbe možete izvršiti svakim danom, a isporuka se vrši utorkom i subotom za područje grada Tuzle, Živinica i općine Lukavac. Isporuke za Srebrenik i Brčko su četvtkom (isporuke se realizuju svaki drugi četvrtak). Proizvode pakujemo u papirne vrećice i dostavljamo na Vašu adresu.
Šifra: 90100016 Kategorija: Šifra: 6657

Opis

Plod ćurte/bundeve sadrži 90% vode, ali mnogo minerala i vitamina, zbog čega je idealna namirnica za sve koji žele smršati. Bundeva sadrži karoten, vitamine C i B grupe- B1, B2, B3, B6, ali i niacin, folnu kiselinu. Od minerala najviše ima kalija, fosfora, kalcija, kao i mnogih oligo i mikroelemenata. Sadrži i više od 60% nezasićenih masnih kiselina i bogato je biljnim proteinima, bjelančevinama. Sadrži i pektine, celulozu, kao i druga biljna vlakna, što je čini lako probavljivom. Masnoća gotovo da nema, jer se u 100 grama bundeve nalazi samo tridesetak kalorija.

Ćurta – bundeva je poznati  narodni lijek za dobro zdravlje bubrega te krvotoka i probavnog sistema. Pomaže kod upale jajnika, problema s prostatom kao i kod tegoba izazvanih menopauzom, a dobra je i za smirenje i opuštanje živaca. Manje je poznato da plod ćurte sadrži aminokiselinu koja podstiče izlučivanje hormona koji stvara vedro raspoloženje i osjećaj sreće. Zato je mnogo bolje da, ukoliko ste neraspoloženi ili imate glavobolje, umjesto tableta pojedete krišku pečene ili kuhane bundeve