Opis
Med je prehrambena namirnica koja se preporučuje u svim životnim dobima i predstavlja vrhunski prirodni proizvod. To je proizvod od pčela, dobiven iz cvjetnog nektara i predstavlja smjesu vode i jednostavnih šećera (80 grama šećera na 100 grama od ukupne mase), od kojih je najvećim dijelom zastupljena fruktoza, a znatno manje glukoza.
Med se izuzetno preporučuje osobama koje obavljaju jake fizičke poslove kao i sportistima, je im osigurava kvalitetan i brz izvor energije i to kroz duži vremenski period.
No međutim ne preporučuje se djeci mlađoj od jedne godine, jer u sebi može sadržavati spore koje uzrokuju razvoj alergenih bolesti.
Nutritivna vrijednost meda
Jedna kap meda sadrži više od stotinu bioaktivnih komponenti koje su potrebne za ljudski organizam. To su prije svega:
- prosti šećeri, kojih ima i do 75% (fruktoza 38%, glukoza 30%, saharoza 1-2%, a ostatak čine maltoza i ostali disaharidi)
- voda 18%
- organske kiseline 0,3% (jabučna, vinska i limunska kiselina)
- enzimi
- minerali 0,2% (željezo, bakar, mangan, silicij, klor, kalcij, natrij, magnezij i drugi)
- vitamin C i vitamin B kompleksa
- fitohemikalije kao što su flavonoidi i fenoli (one imaju jaka antioksidativna svojstva)
- ne sadrži ni milligram masti i holesterola
Med je skoro pa dva puta slađi od običnog bijelog šećera, a ujedno je siromašniji energijom jer sadrži mnogo veći udio vode u sastavu.