fbpx

Proizvodnja proizvoda u skladu sa principima organske proizvodnje!

Korpa: 0 art. - 0.00 KM 0

Čaj od bokvice 10gr

100 KM

Šifra: 90160038 Kategorija: Šifra: 10083

Opis

Okruženje farme, njena netaknuta priroda, potoci koji je okružuju, idealno su za kako za uzgoj tako i za slobodan rast raznih vrsta voća i ljekovitog bilja.

Bilje se skuplja tokom cijele godine, te suši potpuno prirodno. 

Ova biljka ima dosta rasprostranjenu primjenu. List bokvice sadrži tanin, pektin, limunovu kiselinu, fitoncide protiv bakterija i vitamin C u velikim količinama.

Ljekovita svojstva čaja od bokvice su:

  • Pomaže kod zarastanja rana, ogrebotina, porezotina i oštećenja kože
  • Djeluje protuupalno na kožu i sluznicu
  • Djeluje protiv lišajeva i uboda insekata
  • Čisti krv, želudac i pluća
  • Olakšava iskašljavanje sluzi
  • Smanjuje često mokrenje
  • Pozitivno djeluje na probavne organe
  • Pomaže kod čireva na koži i želucu
  • Pomaže kod zarastanja žuljeva
  • Ublažava kašalj
  • Koristi se kod svih problema dišnih puteva od kašlja do tuberkuloze pluća i astme
  • Osnažuje bubrege i pluća
  • Preporučuje se kod tromboze

Koriste u narodnoj medicini kao lijek za rješavanje problema na koži, svrbež i ispucala koža, posjekotina ili drugih površinskih povreda, ugriza insekata ili upale očiju.

U unutrašnjoj upotrebi bokvica djeluje kao blago sredstvo za iskašljavanje, a sluzi koje sadrži ublažavaju upale sluznice, pa je izvanredan lijek protiv kašlja i bronhitisa. Također, može da olakša stanje kod astme, upale sluzokože disajnih puteva, laringitisa, faringitisa i različitih alergijskih reakcija koje izazivaju probleme sa disanjem.

Bokvica je specifičnog oporog ukusa, i aromatičnog mirisa. Veoma je ljekovita, posebno kao svježa u salati, no potrebno je znati da bokvica čuva dosta ljekovitih svojstava i u kuhanim jelima. Primjena bokvice je veoma široka. Koristi se kao hrana, za salate, kao dodatak namazima, kao čaj i sirup, najpoznatija je kao mali ljekoviti saveznik. Iako krhkog izgleda ova biljka ima mnoga iznimna ljekovita svojstva.

Način pripreme: kašikicu punu lišća preliti sa 2,5 dl kipuće vode te ostavimo da odstoji 10 minuta. Čaj se pije dok je još topao.